Het Motorrijbewijs, (categorie A2 en A)

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?

De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

De lessen

De lessen starten vanaf de rijschool aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum en  worden gegeven door het hele Gooi en omstreken, bij dubbele uren worden er ook langere ritten gemaakt. Je hebt altijd dezelfde instructeur en keuze tussen 2 motorfietsen.

Prijzen

De lesprijs is € 47,-voor een volledig uur. (va. 1-1-2024 €50,-)
1e les altijd privé-les.      
               
Het examen is gesplitst in 2 delen:

  • AVB Examen (bijzondere verrichtingen) € 195,- (va. 1-1-2024 €215,-)
  • AVD Examen (verkeersdeelneming) € 295,- (va. 1-1-2024 €310,-)

De gezondheidsverklaring die nodig is voor het examen dien je zelf bij het CBR aan te vragen, in te vullen en te betalen. Dit kun je doen bij CBR.nl.  De kosten van de gezondheidsverklaring zijn €44,50.
 

Theorie-examen 

Om het theorie-examen te leren, kunnen wij evt. een boek met CD-rom verzorgen, hier zit wel een kostenplaatje aan Leer je liever via de computer/laptop, kunnen wij een inlogcode verstrekken tegen een vergoeding van € 30,-, zodat je online kunt studeren en oefen examens kunt maken.

Er is tevens altijd ruimte om iemand te verrassen d.m.v. bijv. een kadobon!